Alexandru Rafila, răspunsuri la nelămurile despre vaccinul anti-COVID: Ritmul de vaccinare trebuie să crească - Știrile.eu

luni 4 ianuarie 2021 8:50 AM

Alexandru Rafila, răspunsuri la nelămurile despre vaccinul anti-COVID: Ritmul de vaccinare trebuie să creascăAlexandru Rafila spune că „vaccinarea va fi posibilă și la medicul de familie”. „Acum discutăm de 1000 de persoane vaccinate zilnic. Ritmul trebuie să crească la 35.000-40.000 încât să putem să discutăm despre utilizarea completă a vaccinului.” a precizat Rafila la Antena 3.

„Programarea celor care urmează să fie vaccinați este esențială, atât la prima doză cât și la a doua doză. Și este bine să îi convingem să și revină pentru a două doză, pentru că există și acest risc, al neprezentării la a două doză, iar o vaccinare incompletă oferă și o imunitate incompletă”, a avertizat medicul.

Alexandru Rafila a precizat că şi el se va vaccina, chiar dacă abia s-a vindecat de COVID-19, şi i-a încurajat pe oameni să să-şi facă vaccinul chiar dacă au trecut prin boală.

„Bineînțeles că mă voi vaccina. Cel mai probabil într-un interval de 90 de zle de la negativare. Eu am ieșit din izolare pe 21 decembrie așa că mai adunăm maxim 90 de zile. Este un interval recomandat și de Centrul de Control al Bolilor din SUA.”, a mai spus Rafila.

Alexandru Rafila a explicat şi că vaccinul anti-COVID-19 se poate administra și celor deja infectați cu virusul COVID-19.
„Sunt și foarte mulți asimptomatici care se vaccineaza, nu este niciun fel de problema. În Israel au descoperit 450 de persoane care erau infectate, după vaccinare, dar nu au fost reacții adverse, nimic special, și lucrul asta cred că trebuie să dea încredere pentru vaccinare”, a precizat Rafila.

Citeşte şi: Coordonatorul campaniei de vaccinare are veşti bune: 90.000 de români, deja programaţi pentru imunizare

De asemenea, medicul a încurajat persoanele care au diabet și aritmie cardiacă să se vaccineze.

„Nu sunt probleme legate de o agravare sau reactivare a bolilor pe care le au. (…) Cea mai mare mortalitatea a apărut la persoane vârstnice care au avut alteroscleroză, insuficiență cardiacă și mai ales hipertensiune. Deci este clar că este recomandată vaccinarea. Mai mult, s-a observat că vaccinarea previne accidente trombotice”, a mai spus medicul Rafila.

Profesorul a mai precizat că „nu știm încă pentru cât timp vom fi imuni (după vaccinare n.red.), dar studiile au arătat că nivelul de anticorpi după vaccinare este menținut înalt și constant”.

„Probabil că cel mai puțin, vom fi imuni în jur de un an de zile. Dar e posibil că acest interval, pe măsură ce acumulăm experiență, să fie mai mare.

Dar într-un an de zile reușim să oprim această pandemie și vaccinul poate să devină un vaccin sezonier administrat într-un mod asemănător vaccinului anti gripal”, a mai spus Alexandru Rafila, la Antena 3.

Sursa: Romaniatv.net