Alertă: Ucraina avertizează că Rusia plănuiește să simuleze un accident la centrala nucleară Zaporojie - Știrile.eu

sâmbătă 27 mai 2023 3:10 AM

Alertă: Ucraina avertizează că Rusia plănuiește să simuleze un accident la centrala nucleară Zaporojie


Ministerul ucrainean al Apărării a declarat vineri că Moscova intenţionează să simuleze un accident major la o centrală nucleară controlată de forţele pro-ruse pentru a încerca să zădărnicească contraofensiva ucraineană menită să recucerească teritoriul ocupat de Rusia, informează Reuters, citat de Agerpres.


Centrala nucleară Zaporojie, care se află într-o zonă din sudul Ucrainei ocupată de ruşi, este cea mai mare centrală nucleară din Europa, iar zona în care se află a fost afectată în mod repetat de bombardamente pentru care ambele părţi se învinovăţesc reciproc.

Direcţia de informaţii a Ministerului Apărării a declarat că forţele ruse vor bombarda în curând centrala şi apoi vor anunţa o scurgere de radiaţii. Acest lucru ar forţa o anchetă a autorităţilor internaţionale, timp în care toate ostilităţile vor fi oprite.

Aceste informaţii, postate pe Telegram, nu au oferit nicio dovadă. Este, de asemenea, amintit faptul că Rusia a perturbat planificarea rotaţiei inspectorilor de la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), care se află la centrală.

AIEA, cu sediul în Viena, care postează frecvent actualizări despre activitatea centralei, nu a menţionat înregistrarea vreunei perturbări

Săptămâna trecută, martori au spus că forţele militare ruse şi-au consolidat poziţiile defensive în şi în jurul centralei înaintea contraofensivei.

În octombrie 2022, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat Occidentul să avertizeze Rusia să nu arunce în aer un baraj care ar inunda o zonă extinsă mare. Barajul nu a fost distrus.

În februarie, Rusia a declarat că Ucraina intenţionează să organizeze un incident nuclear pe teritoriul său pentru a da vina pe Moscova.

Rusia a acuzat în repetate rânduri Kievul că plănuieşte operaţiuni sub „steag fals” cu arme neconvenţionale, folosind materiale biologice sau radioactive. Un astfel de atac nu s-a materializat.

Stiripesurse.ro