marți 24 ianuarie 8:39 AM

       Abonare la google news

Aleksandar Vucici susține că Serbia este presată să-și normalizeze relaţiile cu Kosovo în schimbul aderării la UE


Serbia suportă presiuni occidentale pentru a-şi normaliza relaţiile cu Kosovo, în special din partea europenilor care pun în balanţă procesul său de aderare la UE, a spus luni preşedintele sârb Aleksandar Vucici.


Preşedintele sârb a spus că s-a întâlnit săptămâna trecută cu reprezentanţi ai Uniunii Europene, Franţei, Germaniei, Italiei şi Statelor Unite, care susţin o normalizare a relaţiilor dintre Serbia şi Kosovo şi cu această ocazie i-a lansat un ultimatum, relatează AFP, citată de Agerpres.

Au spus: trebuie să accepţi acest plan, altfel va trebui să te confrunţi cu o întrerupere a procesului european de aderare, o oprire şi retragere a investiţiilor, precum şi o serie de măsuri economice şi politice care vor face mult rău Republicii Serbia”, a spus Vucici într-o conferinţă de presă.

„Serbia trebuie să rămână pe calea UE, altfel vom fi pierduţi din punct de vedere economic şi politic. Nu voi accepta, în calitate de preşedinte, să fim singuri şi izolaţi”, a spus el.

El a adăugat că parlamentul sârb ar urma să examineze această propunere şi a menţionat un posibil referendum pe această temă.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat luni că reuniunile de la Pristina şi Belgrad s-au concentrat pe „propunerea de normalizare a relaţiilor”.

„Am insistat asupra beneficiilor considerabile pentru ambele părţi pe care le-ar aduce un progres în privinţa acestei propuneri”, a spus el.

Vucici este de părere că aceste presiuni puternice sunt o consecinţă a „noului context geopolitic” născut din invazia Ucrainei de către Rusia.

„Ei urmăresc o politică de înfrângere a Rusiei şi orice piedică trebuie eliminată”, a adăugat el.

Belgradul şi-a depus candidatura de aderare la UE în decembrie 2009, iar negocierile de aderare au început în 2013.

Kosovo a solicitat în decembrie statutul de candidat pentru aderarea la UE.

În ciuda încercărilor de dialog sub egida UE, relaţiile dintre Pristina şi Belgrad merg de ani de zile din criză în criză. Or, o normalizare a relaţiilor lor este imperativă pentru viitoarea integrare europeană.

Kosovo, fostă provincie sârbă, şi-a declarat independenţa în 2008, la un deceniu după un război sângeros între forţele sârbe şi rebelii albanezi. Dar Serbia nu recunoaşte această situaţie.

Din noiembrie, tensiunile au escaladat în nordul Kosovo, unde Belgradul încurajează minoritatea sârbă să refuze loialitatea faţă de Pristina.

Editor : M.B.


Digi24.ro