Adrian Streinu-Cercel, precizări legate de noua tulpină de COVID - Știrile.eu

duminică 3 ianuarie 2021 6:43 PM

Adrian Streinu-Cercel, precizări legate de noua tulpină de COVIDInițial s-a spus că și în România a fost depistată o persoană infectată cu noua tulpină de coronavirus, însă Ministerul Sănătăţii a venit cu clarificări în acest sens şi a precizat că pe teritoriul României nu a fost confirmată până în prezent noua variantă SARS-Cov-2 depistată în Marea Britanie.

”Vorbim de o tulpină care este diferită de cea care este în circulaţie în momentul de faţă. În această săptămână vor veni o serie de teste suplimentare, în aşa fel încât să lămurim care este legătura poteniţială cu tulpina din Marea Britanie sau o altă nouă formă de virus circulat.

Simptomatologia estr comună, numai că, noi la nivelul Institutului Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş, am pus la bătaie un plan de acţiune prin care să monitorizăm circulaţia tulpinei virale şi să vedem când apar diferenţe în structura lor.

Din păcate, a fost o astfel de diferenţă în cursul săptămânii trecute, o diferenţă pe care o contabilizăm, fiind vorba de diferenţă care implică proteina spike, cea care este folosită şi la dezvoltarea vaccinurilor. Noi facem o serie de teste extinse, tocmai, pentru a vedea astfel de lucruri (…) Pe măsură ce evoluăm cu diagnosticul, poate să fie nevoie să dezvoltăm aria de diagnostic, în aşa fel încât să trebuiască să facem alte tipur de analize mai amănunţite”, a spus Adrian Streinu-Cercel la Antena 3.

Adrian Streinu-Cercel a explicat de ce persoanele care vin din Marea Britanie trebuie să fie atent monitorizate.

„Aşa cum s-a întâmplat şi cu tulpina din Spania, Italia, tot timpul am încercat să urmărim cu atenţie circulţia acestor virusuri, pentru că nu ştii niciodată. Este important ca persoanele care vin din Marea Britanie să fie atent monitorizate, pentru că, în momentul de faţă, toate spitalele de boli infecţioase sunt pline, aşa că trebuie să fim foarte atenţi cum facem managementul acestei situaţii”.

Adrian Streinu-Cercel : ”Mutaţia nu este atât de importantă, nu este o mutaţie majoră”

„Colegii de la minister şi inclusiv colegii de lnstitutul Naţional de Sănătate Publică au astfel de informaţii şi ca atare vor încerca să dezvolte noi politici în acest management al pandemiei. Nu este cazul în momentul de faţă să vorbim despre nevoia unui nou vaccin, pentru că vaccinul actual este un vaccin acoperitor. Mutaţia nu este atât de importantă, nu este o mutaţie majoră, astfel încât să necesite un nou vaccin”.

Sursa: Romaniatv.net