Activiştii polonezi protestează împotriva inspecţiilor anunțate de autorități în şcolile favorabile comunităţii LGBT - Știrile.eu

vineri 26 mai 2023 3:55 PM

Activiştii polonezi protestează împotriva inspecţiilor anunțate de autorități în şcolile favorabile comunităţii LGBTActiviştii pentru drepturile omului care au publicat un registru al şcolilor favorabile comunităţii LGBT din Polonia au condamnat vineri planurile unui oficial numit de parlament pentru a inspecta unităţile de învăţământ de pe listă, spunând că ar putea avea un efect dăunător asupra tinerilor.

Drepturile LGBT sunt un subiect care dezbină profund Polonia, o ţară predominant catolică, iar în pregătirea alegerilor din acest an partidul naţionalist de guvernământ Lege şi Justiţie şi-a menţionat opoziţia faţă de ceea ce numeşte „ideologia LGBT”.

Proiectul LGBTQplusME, coordonat de activistul Dominik Kuc, a publicat pe 10 mai un registru online al şcolilor din Polonia în funcţie de cât de favorabile sunt comunităţii LGBT, conform rezultatelor unui sondaj.

Registrul include o listă a celor mai prietenoase zece şcoli, parte a unui proiect, în opinia iniţiatorilor, de a găsi locuri „sigure, deschise şi tolerante” pentru a studia.

O zi mai târziu, Ombudsmanul pentru Drepturile Copiilor, Mikolaj Pawlak, numit de parlament, a declarat într-o conferinţă de presă, iniţiată de organizaţii conservatoare catolice sub patronajul Ministerului Educaţiei, că va lansa inspecţii pentru a vedea „el însuşi cum se manifestă această atitudine prietenoasă”, scrie Agerpres, preluând Reuters.

Biroul său nu a răspuns imediat la o solicitare transmisă vineri pe email de a comenta.

Activistul Dominik Kuc le-a spus jurnaliştilor că şcolile de pe listă au ajutat la bunăstarea psihologică a tuturor copiilor şi că inspecţiile propuse ar putea avea consecinţe dăunătoare.

„În situaţia actuală, şcolile sunt intimidate de Ombudsmanul pentru Drepturile Copiilor”, a declarat el.

„Ombudsmanul pentru Drepturile Copiilor ia de fapt copii ostatici în acest război politic. Ei vor simţi efectele anunţului privind aceste inspecţii”, a mai afirmat Kuc.

Conservatorii religioşi au susţinut cu regularitate că a preda teme LGBT în şcoli este periculos, pentru că sexualizează copiii, o poziţie respinsă de activişti şi ONG-uri.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : B.P.


Digi24.ro