Acte necesare pentru divorț la notar - cea mai rapidă cale spre despărțire - Știrile.eu

duminică 3 ianuarie 2021 1:21 PM

Acte necesare pentru divorț la notar – cea mai rapidă cale spre despărțireÎn vremurile actuale, tot mai multe cupluri, aleg să renunțe la jurămintele făcute, din diferite motive personale.  Poate că din frica de singurătate sau orbiți de iubire, aleg că treacă la pasul următor înainte de a cunoaște foarte bine partenerul. După o perioadă de timp, cel de lângă începe să își arate adevăratele obiceiuri, iar asta uneori, nu e pe placul celuilalt, din păcate. Lipsa comunicării și a implicării în relație, pot conduce, de asemenea, la destrămarea cuplului într-un timp destul de scurt.

Printre cele mai frecvente motive de divorț se numără certurile, bazate pe consumul de alcool, bătăile, înșelatul, lipsa unor preocupări și viziuni comune (conceperea unui copil). Aici se poate menționa și cariera, când partenerul este prins în muncă și nu mai oferă suficientă atenție persoanei de lângă.

Divorțul la notar

Divorțul propriu-zis poate avea loc atât la notar, urmând calea amiabilă, cât și la tribunal. Divorțului în fața notarului public este reglementată prin Codul civil și prin Legea notarilor și a activității notariale. Acesta poate apărea indiferent de durata căsătoriei sau dacă există sau nu copii ce au rezultat în urma căsătoriei.

Desfacerea căsătoriei, în amiabil, se face prin completarea unei cereri de către cele două persoane implicate și se depune notarului public, personal sau prin mandatar. Cererea de divorț prin acord se depune de direct la notar.

Ambii trebuie să fie prezenți în fața notarului și trebuie să își dea consimțământul pentru separare, sau prin prezența unuia și cu acordul celuilalt.

Este, de asemenea, foarte importat să se identifice motive temeinice pentru separare, existența raporturilor dintre soți în cazul vătămărilor corporale grave, precum și motivul imposibilității continuării căsătoriei. În unele cazuri, se poate ca cererea să fie depusă și la primăria unde s-a încheiat căsătoria.

Acte necesare pentru divorțul la notar

Divorțul la notar se poate realiza doar atunci când cei doi parteneri se înțeleg în privința tuturor termenilor ce au fost stabiliți pentru separare. De asemenea, dacă au copii minori, mai trebuie îndeplinite câteva condiții importante. Sunt de urmărit următoarele aspecte:

  • numele de familie pe care îl poartă fiecare după despărțire
  • exercitarea autorității părintești de către cei doi părinți
  • stabilirea domiciliului copilului minor după divorț (copilul poate locui doar la unul dintre cei doi părinți)
  • trebuie să se ajungă la o modalitate de păstrare a legăturilor personale dintre fiecare dintre copiii minori și părintele separat
  • stabilirea contribuției părinților la cheltuielile de creștere și educație a copiilor minori

Dacă cei doi soți aleg să divorțeze la notar, ei trebuie să se prezinte obligatoriu împreună la notar pentru a își da acordul pentru desfacerea căsătoriei. Odată ce căzut de acord în ceea ce privește toți termenii separării, cei doi soți au nevoie de următoare acte:

  • certificatele de naștere
  • certificatul de căsătorie în original
  • actele de identitate ale celor doi parteneri
  • certificatul de naștere în original al copilului sau copiilor rezultați din căsătorie

Odată ce s-au prezentat în fața notarului cu documentele necesare, actele se înregistrează și se acordă un termen de 30 zile, numit și termen de reflecție. În cazul copiilor, se întocmește un raport de anchetă psihosocială de către autoritatea tutelară.

Costul divorțului la notar

Costului divorțului la notar diferă în funcție de tariful practicat de fiecare birou notarial. De regulă, un preț orientativ de separare pe cale amiabilă la un notariat pornește de la 500 de lei. La această sumă se adaugă și TVA.

Sursa: Playtech.ro